Jak zachować świeżość chleba na dłużej?

Dobry bochenek świeżego chleba jest podstawą w większości kuchni. Wykorzystuje się go do przygotowywania porannych śniadań, a także kolacji. Nic więc dziwnego, że frustruje nas, gdy straci on szybciej swoje walory smakowo-zapachowe szybciej niż powinien. Zapobiec temu możemy na różne sposoby, które pozwolą utrzymać świeżość chleba jak najdłużej. Z pomocą przychodzą chlebaki, worki na chleb oraz inne metody.

Nie wszystkie rodzaje chleba są równe lub mają taki sam okres przydatności do spożycia. Bochenki pozyskiwane z piekarni i chleby domowej roboty mają krótszy okres przydatności do spożycia ze względu na brak konserwantów występujących w produkowanych komercyjnie kromkach chleba i bułkach. Nieco dłużej wytrzymują chleby z dodatkiem tłuszczu.

kromki chleba

Jak pakować i przechowywać chleb?

Przechowywanie chleba to kwestia dostosowania temperatury i wilgotności. Najlepiej jest trzymać chleb w temperaturze pokojowej w ciemnym i szczelnym pudełku. Do tego celu stworzono tradycyjne drewniane chlebaki.

Jeśli nie posiadasz chlebaka, możesz przechowywać chleb w mikrofalówce, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności lub spiżarni. Utrzymanie szczelności chleba jest bardzo ważne. Pamiętaj, że wysoka temperatura lub wzrost wilgotności sprawia, że chleb jest bardziej podatny na pleśń. Dlatego dodatkowo warto zaopatrzyć się w worki na chleb.

Często krojone bochenki są już zapakowane w foliowe torebki. Piekarnie robią tak w celu przedłużenia ich zdatności do spożycia oraz zachowania świeżości. Ponadto foliowe worki na chleb chronią pieczywo przed zanieczyszczeniami i bakteriami. Otwierając chleb z woreczka, warto później znów odpowiednio go zawinąć, aby nie miał zbyt dużego dostępu do światła, tlenu, czy mikroorganizmów. Wszystko to bowiem przyczynia się do przyśpieszenia procesu czerstwienia i psucia się chleba.

Jeśli ochrona środowiska jest dla Ciebie bardzo ważna, możesz uszyć własną torebkę na pieczywo, najlepiej z lnu, bądź bawełny. Jednak foliowe worki na chleb mogą posłużyć Ci wielokrotnie. Możesz odkładać je, a później w potrzebie wykorzystywać do pakowania kanapek, owoców lub warzyw.

Jeśli nie możesz go zjeść, zamroź.

Optymalne jest utrzymywanie chleba w temperaturze pokojowej i spożycie go w ciągu pięciu dni od dnia zakupu, czy upieczenia. Kolejną najlepszą opcją jest zamrożenie go. Przed zamrażaniem dobrym pomysłem jest pokrojenie pieczywa. Dzięki temu dużo łatwiej jest rozmrozić pojedyncze kromki niż cały bochenek. Przed zamrożeniem dobrze jest szczelnie owinąć chleby w worki foliowe, aby nie przeszły zapachem innych przechowywanych produktów. Większość pieczywa może być magazynowana w zamrażarce przez okres około trzech miesięcy.

Zamrażane mogą być również bułki i bajgle. Wystarczy zawinąć je w foliowe opakowanie i włożyć do zamrażarki. Jeśli zdecydujesz się zamrozić cały bochenek, zaplanuj rozmrożenie go na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej lub 30-40 minut w piekarniku ustawionym na 250 stopni. Jeśli mrożony chleb jest krojony, toster może szybko przywrócić go do życia. Twój toster może być nawet wyposażony w przycisk odmrażania. Po rozmrożeniu chleba zjedz go lub zużyj w ciągu kilku godzin.


źródła:
https://tripak.pl/